A reflux gyógyszeres kezelése

A reflux gyógyszeres kezelése a gyomor savtartalmának kezelésénél kezdődik. Ugyanis ha a gyomor savtartalmát csökkenteni lehet, a nyelőcsőbe jutó gyomornedvek nem károsítják olyan mértékben a nyelőcsövet, a kóros nyelőcsőgyulladás ily módon a legtöbb esetben megelőzhető.
Nyilvánvaló, hogy a fenti módszer magát a reflux betegséget nem szünteti meg, csak egyfajta kezelési eljárást biztosít a kellemetlen tünetek és káros hatások enyhítésére.

A gyógyszeres kezelés ugyanakkor - a nyelőcső védelme érdekében - kórós esetekben indokolt és ajánlott. A reflux betegség legyőzésében a végső és hatásos eredményt sok-sok páciens tapasztalatai alapján csak az életmódváltozás, az étkezési szokások megváltoztatása (reflux diéta illetve a reflux ellen ható, jótékony ételek fogyasztása) hozhatja meg.

Ebben az írásban szerepelni fog néhány reflux gyógyszer neve, amelyek a reflux illetve a savtúltengésre visszavezethető gyomorpanaszok kezeléséhez alkalmaznak. Néhány ezek közül vény nélkül is kapható, a legtöbb azonban csak orvosi rendelvényre. Ha úgy érzi, hogy gyógyszerekre van szüksége a reflux tüneteinek kezeléséhez, én azt tanácsolom, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek esetében is konzultáljon legalább a háziorvosával és minden esetben orvosi felügyelet mellett próbálja megtalálni a megfelelő szert a saját panaszaira.


FIGYELEM!!! Az itt szereplő információk csak a tájékoztatást szolgálják, nem kezelési javaslatok! A gyógyszerek használata előtt minden esetben kérdezze meg orvosát!


Savlekötő gyógyszerek


A reflux gyógyszerek első, leggyengébb csoportja a savlekötők, amelyek a gyomorban lévő savat közömbösítik. Ezen savlekötő gyógyszerek csak enyhe refluxos tünetek esetén hatékonyak és vény nélkül is kaphatók. Tudni kell még róluk, hogy hatásuk rövid ideig tartó, néhány óra időtartamig nyújtanak elégséges védelmet. Ezek a készítmények gyermekeknek egyáltalán nem vagy csak csökkentett adagokban ajánlottak illetve szoptatást végző kismamák sem szedhetik.



almagel reflux gyógyszer savlekötőALMAGEL
Az ALMAGEL szuszpenzió hiperaciditással járó betegségek esetén (pl reflux oesophagitis) alkalmazható a túl sok gyomorsav lekötéséhez. Súlyos veseelégtelenség esetén illetve magas vastartalmú szerekkel együtt nem szabad alkalmazni! Tartós, nagy adagban való alkalmazása során hangulatváltozás, mentális aktivitásbeli változás jelentkezhet és csontlágyulást is okozhat nem megfelelő mértékű foszfor bevitele mellett. Emelett előfordulhat székrekedés, izomfájdalom és levertség. Alkalmazása nem ajánlott székrekedés illetve hasmenés esetén, szívelégtelenség esetén, veseelégtelenség esetén.



antagel reflux gyógyszer savlekötőANTAGEL
Az ANTAGEL kapható tabletta és szuszpenzió formájában is. A tablettát összerágva kell fogyasztani étkezések után 20-60 perccel illetve az esti lefekvés előtt. Szintén hiperaciditás esetére ajánlott savlekötő készítmény. Veseelégtelenség esetén nem szedhető. Mellékhatásként hasmenés jelentkezhet.


malugel reflux gyógyszer savlekötőMALUGEL
Tabletta vagy szuszpenzió. Savtúltengés esetén alkalmazandó. Szedése során hasmenés és székrekedés egyaránt jelentkezhet. Étkezés előtt kell bevenni illetve az esti lefekvés előtt. Vaskészítményekkel együtt ne szedjük.



rennie reflux gyógyszer savlekötőRENNIE
A Rennie rágótabletta sokaknak ismerős leeht a tévéreklámokból. Ez is egy savlekötő, ami enyhe reflux esetén is hatékonyan alkalmazható kizárólag csak tüneti kezelésre. Étkezés után illetve lefekvés előtt egy órával kell elszopogatni, elrágni. Veseelégtelenség esetén ellenjavallt.




maalox reflux gyógyszer savlekötőMAALOX
Szuszpenzió vagy tabletta formájában kapható. Hatása teljesen hasonló az eddig felsorolt gyógyszerekéhez. Veselégtelenség esetén nem ajánlott és hasmenést, foszforhiányt okozhat mellékhatásként. Főétkezések után 2-3 órával kell bevenni illetve lefekvés előtt. Amennyiben a reflux tünetei 10 nap után sem csökkennek, konzultálni kell a háziorvossal és át kell értékelni a kezelést.


nilacid reflux gyógyszer savlekötőNILACID
Az egyik leggyengébb, legártalmatlanabb savlekötő. Tabletta formában kapható, kevés vízzel, szétrágva kell lenyelni. Savtúltengés esetén csökkenti a túl sok gyomorsav okozta tüneteket. Erős gyomorégés esetén 1-2 óránként szedhető a tabletta a tünetek minél hatékonyabb csökkentése érdekében. Mellékhatásként a székletet feketére színezheti.


optacid reflux gyógyszer savlekötőOPTACID
Por formájú készítmény, amit vízben oldva kell bevenni étkezés után vagy közben. Mellékhatásként hányingert okozhat. Gyermekeknek is adható csökkentett adagban.






tisacid reflux gyógyszer savlekötőTISACID

Szuszpenzió vagy tabletta kiszerelésben kapható. A főétkezések után kell bevenni illetve súlyosabb tünetek esetén a főétkezések között is lehet valamint az esti lefekvés előtt. Veseelégtelenség esetén nem ajánlott, túladagolása bélműködési zavarokat veselégtelenséget okozhat.



talcid reflux gyógyszer savlekötőTALCID
Rágótabletta formájú vagy szuszpenziós kiszerelésben kapható. Étkezések után kell alkalmazni 1-2 órával és lefekvés előtt. Veseelégtelenség esetén nem ajánlott, mivel mellékhatása erősítheti azt.



Gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszerek (H2 receptor blokkolók)


A reflux tüneteinek kezelésében leghatékonyabban a gyomorsavképződést csökkentő készítmények alkalmazhatók. Ezek a készítmények nagy mértékben beavatkoznak az emésztési rendszerünk működésébe, ezért szigorúan csak orvosi javallatra és rendszeres orvosi kontroll mellett szedhetők.



zantac reflux gyógyszer savcsökkentőZANTAC
Tabletta. Savtermelés csökkentő gyógyszer. Veseelégtelenség esetén csökkentett adagban alkalmazandó. Gyermekeknél 16 év alatti alkalmazása nem javasolt. Mellékhatásként fejfájás, szédülés, bőrkiütés jelentkezhet.




quamatel reflux gyógyszer savcsökkentőQUAMATEL
Tabletta, savtermelés csökkentő. Gyermekenek nem adható. Vese- illetve májelégtelenség, emésztési zavar esetén ellenjavallt. Mellékhatásként hasmenés vagy székrekedés, magas hőmérséklet, izületi fájdalom, depresszív hangulatváltozás jelentkezhet.


cimetidin reflux gyógyszer savcsökkentőCIMETIDIN
Tabletta, savtermelés csökkentő. Gyermek- és serdülőkorban nem adható. Mellékhatásként izületi fájdalom jelentkezhet, erősíti a veseelégtelenség hatásait.




ranitidin reflux gyógyszer savcsökkentőRANITIDIN
Tabletta, savtermelés csökkentő, de inkább gyomorfekély esetén alkalmazzák. Esetlegesen lehet reflux betegség esetén is alkalmazni (orvosi konzultáció!). Sok kellemetlen mellékhatása lehet: hasmenés, homályos látás, májfunkciók csökkenése, depresszió, mozgászavar, bőrkiütés, férfiaknál mellduzzanat.



famotidin reflux gyógyszer savcsökkentőFAMOTIDIN
Tabletta, savtermelés csökkentő, de inkább gyomorfekély esetén alkalmazzák. Esetlegesen lehet reflux betegség esetén is alkalmazni (orvosi konzultáció!). Sok kellemetlen mellékhatása lehet. (lásd: RANITIDIN).



Protonpumpa-gátló gyógyszerek



Az ún. protonpumpa-gátló gyógyszerek azok, amelyek hatékony savcsökkentő szerként működnek. Ezek egyenletesen fejtik ki a hatásukat és van rá esély, hogy már az első napon csökkentik vagy akár meg is szüntetik a refluxos panaszokat. Ezek a gyógyszerek nem gátolják meg olyan mértékben a savképződést, hogy az emésztőnedvek ne tudnának megfelelően működni, tehát még az emésztésünkre nincsenek kedvezőtlen hatással.



nexium reflux gyógyszer proton-pumpa gátlóNEXIUM
Tabletta, gyermekeknek nem ajánlott. Mellékhatásai: májelégtelenség, izomgyengeség, kiütések, fényérzékenység, izzadás, látászavarok.





controloc reflux gyógyszer proton-pumpa gátlóCONTROLOC
Tabletta. Ajánlott enyhe reflux betegség gyógyítására és tüneteinek kezelésére valamint a kiújulás megelőzésére. Gyermekeknek 12 év alatt nem adható. Kezelés előtt ki kell zárni a gyomorfekélyt és az azt utánzó rosszindulatú daganat jelenlétét. Mellékhatásként allergiás kiütések, látászavar, szédülés és májelégtelenség jelentkezhet.



omeprazol reflux gyógyszer proton-pumpa gátlóOMEPRAZOL
Kapszula kiszerelés. Alkalmazható jóindulatú gyomorfekély és reflux oesophagitis esetén is. Gyermekenél 3 éves kor alatt nem javasolt, felnőtteknél májkárosodás esetén nem alkalmazható. Mellékhatások: látászavar, szédüés, bőrkiütés, hajhullás, izomgyengeség, izületi fájdalom.



lanzoprazol reflux gyógyszer proton-pumpa gátlóLANZOPRAZOL
Kapszula kiszerelés. Hatása és alkalmazása valamint mellékhatásai hasonlóak az OMEPRAZOL -hoz.





pantoprazol reflux gyógyszer proton-pumpa gátlóPANTOPRAZOL
Tabletta kiszerelésben kapható. A tablettát nem szabad összetörni, szétrágni, egészben kell lenyelni. Máj- és veseelégtelenség esetén nem szedhető. Mellékhatásai: allergiás reakciók, hasmenés, székrekedés, fejfájás, szédülés, izületi fájdalom.



refluxon reflux gyógyszer proton-pumpa gátlóREFLUXON
Kapszula, hatóanyaga megegyezik a Lansoprazol hatóanyagával. Refluxos, savtúltengéses (enyhe gyomorfekély) betegségekre alkalmazható. Reggeli előtt illetve napi két kapszula rendelése esetén reggeli előtt és este kell bevenni. A kapszulákat egyben kell lenyelni, nem szabad szétrágni vagy összetörni. Mellékhatásként fejfájás, rossz közérzet jelentkezhet.


Tudni kell, hogy a reflux betegség gyógyszeres kezelése az esetek nagy részében hosszú távú kezelést igényel a kiújulás miatt. A gyógyszeres kezeléseket tehát időnként ismételni kell. A jelenlegi gyakorlat szerint egy súlyosabb reflux betegség esetén egy gyomortükrözési vizsgálat után 8 - 12 hétig kell a gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszer szedése. A gyógyszer szedésének abbahagyása után a normális savtermelés 2-7 nap után áll helyre. Az első gyógyulás után szükség lehet időnként további, fenntartó kezelésekre, melyek során szintén a protonpumpa-gátlókat alkalmazzák általában. Amennyiben a fenntartó kezeléseket előreláthatóan túl gyakran és túl hosszú időtartamig kellene végezni, az orvosok javasolhatják a műtéti beavatkozást is.


Az itt felsorolt, reflux kezelésére alkalmas gyógyszerekről és más készítményekről részletes tájékoztatót talál az alábbi internetes információs oldalakon illetve online patikákban Házipatika gyógyszerkereső, Webpatikus VADEMEX adatbázis, gyógyszerkereső, PirulaPatika online gyógyszertár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

!!! F I G Y E L E M !!!
Az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor mindenképpen forduljon háziorvosához!